vinařství Sklep Padesátosm
Filip Radkovský a Jakub Sikora, dva mladí vinaři ze starého sklepa, kteří vyrábí přírodní - naturální vína. Z hroznů se snaží "vymáčknout" to nejlepší, takže preferují delší maceraci rmutu u bílých vín a co nejdelší kontakt se slupkami a semínky u červených vín.
Jejich nejoblíbenější jsou vína tzv. oranžová, tj. bílá vína, která se vyrábí technologií červených vín, kdy fermentace probíhá "na rmutu". Mošty zakváší spontánně, aby se ve vínech projevila poloha vinice a především terroir.
Vína školí v dřevěných francouzských sudech z různých bednářství o objemu 225l, takže každý sud je raritou ve sklepě.
Použití enologických aditiv ve vínech eliminují pouze na oxid siřičitý, se kterým nakládají jako se zlatem. U většiny vín neprovádí ani čiření vín a filtraci.
Vína lahvují nefiltrovaná, nečiřená, a když ročník dovolí, tak i nesířená.
Hrozny nakupují od malých pěstitelů v režimu Bio, od paní Aberlové z Pavlova a pana Peřiny z Lednice. Zaměřují se na interspecifické (PIWI) a klasické odrůdy vyšlechtěné v okolí Pálavy.