vinařství Kamil Prokeš
Rodinná vinařská historie má počátek v roce 1884 kdy Bartoloměj Stávek přichází z Čejkovic do Němčiček. Bartoloměj Stávek byl spolužákem Tomáše Garrique Masaryka a po uvedení prezidenta do úřadu od něj dostal první jízdní kolo, což v Němčičkách vzbudilo velký ohlas a zájem. Bartoloměj Stávek je tedy považován za zakladatele rodové vinařské tradice.
V roce 2004 Kamil vysazuje ve Velkých Němčicích ve viniční trati Punty svoji první vinici o výměře 0,33 ha s odrůdami Ryzlink vlašský, Tramín červený, Dornfelder, Zweigeltrebe a Rulandské modré.
Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. během svého studia působil jako sommelier v Národním salonu vín ve Valticích a později ve věhlasných moravských vinařstvích Réva Rakvice a Vinselekt Michlovský Rakvice. S bratrem v roce 2007 založili vinařství Proqin, kde se věnoval enologii a hlavně produkci šumivých vín klasickou technologií kvašením v láhvi. V roce 2015 přenechává vinařství bratrovi a zakládá své vlastní vinařství s důrazem na minimální enologické zásahy, vysokou kvalitu a zachování terroir vyrobených vín.
Víno je pro mě láskou, životním stylem a neustálou výzvou k novému poznání, studiu a pokoře.
Vzhledem k tomu, že byla pro Kamila práce ve vinici a ve sklepě za mlada velmi zajímavá, vydal se po absolvování Střední školy informatiky a spojů v Brně hned na studium oboru Vinohradnictví a vinařství, které zakončil s vyznamenáním jako inženýr v roce 2009. Po získání červeného diplomu pokračoval na Zahradnické fakultě v Lednici v doktorském studiu, které ukončil v roce 2016 obhajobou disertační práce na téma šumivých vín. Nyní působí jako odborný asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity. Během svého studia vyjížděl na četné vinařské stáže a konference do zahraničí (Německo, Rakousko, Itálie, Gruzie, Velká Británie, Francie, Slovinsko, Chile, USA, Maďarsko, Srbsko, Bulharsko a JAR).
Své získané teoretické znalosti a praktické poznatky nyní sdílí se studenty jako lektor na Vinařské akademii ve Valticích, Národním vinařském centru a Institutu celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity. Je držitelem senzorických zkoušek (zasedá na mezinárodních soutěžích za ČR), členem Unie enologů ČR a člen Komise expertů ministerstva zemědělství na SZPI pro hodnocení a zatřiďování vín. Mimo všechny odborné znalosti je také trojnásobný mistr z Mezinárodního mistrovství v sekání sektů – sabráži, a též držitelem osmi českých a jednoho světového rekordu v sabrage.